Skip to content


Tjäna pengar på mobilt Internet med Widespace & Adsense mobile

Nedan följer en enkel guide för att snabbt komma igång och tjäna pengar på mobilt Internet med Widespace & Adsense mobile. Som jag skrev i förra inlägget (om att skapa mobil hemsida för iPhone & Android), så domineras surfandet i mobiltelefoner av smartphones som iPhone och Android, men också surfplattor som iPad börjar ta alltmer marknadsandelar.

Även om telefonerna är mycket bättre att surfa idag än för några år sedan, så ligger andelen mobilsurfare ganska likt där den låg för några år sedan, dvs runt 5-10% av trafiken till en webbsite (för även om antalet surfare har ökat så har även det vanliga webbsurfandet också ökat i liknande fart). Självklart kan nischsiter om mobiltelefoner få bättre andel och stora jättar som Aftonbladet.

Så hur kommer man igång då? Om du följt min tidigare guide, så kan du enkelt identifiera de mobila besökarna och då även veta när du ska visa mobila annonser. Sedan aktiverar du Adsense for Mobile i ditt Adsense konto, samt skapar ett konto hos Widespace.com. Adsense for Mobile fungerar som vanliga Adsense for Content, dvs att den analyserar innehållet på din hemsida och visar relevanta annonser. Widespace är mer klassisk bannerannonsering, men med smart logik, så att den oftare visar de annonser som konverterar bättre på just din sida. Jag skulle rekommendera att du testar båda och sprider ut dem på din mobilsida (så kan du välja om du ska ha båda kvar eller bara pusha för den ena). Om du vill testa ännu mer så finns också Admob.com (som blev uppköpta av Google), men jag tror att Widespace och Adsense är bäst för den svenska marknaden.

För både Adsense och Widespace så behöver man bara klistra in en enkel javascript kod för att börja visa annonser. Tex för Adsense:

<script type=”text/javascript”><!–
// XHTML should not attempt to parse these strings, declare them CDATA.
/* <![CDATA[ */
window.googleAfmcRequest = {
client: ‘ca-mb-pub-9553418494683158′,
format: ’320x50_mb’,
output: ‘html’,
slotname: ’6374335918′,
};
/* ]]> */
//–></script>
<script type=”text/javascript”    src=”http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_afmc_ads.js”></script>

och för  Widespace:

<script src=”http://engine.widespace.com/map/engine/dynamic?sid=19f6d3a3-b462-4798-aa50-891e60814bfb” type=”text/javascript”></script>

För Adsense så rekommenderar jag deras rörliga annons 320*50, då den utnyttjar sidan bäst i t.ex. iPhone. Widspace väljer annons själv beroende på skärmens storlek, så där behöver du inte göra något.

Vilket annonsnätverk som fungerar bäst för dig, får du enklast fram genom att testa. Just nu så har Widespace mer intressanta svenska annonser än Adsense (mycket appar till iPhone och Android), så just nu har jag 3ggr så hög rpm för Widespace som för Adsense. Men sedan är ju Widespace ute och säljer aktivt mobilreklam medan Adwords som vanligt är en gör det själv lösning (man måste aktivt välja om sin annons ska visas för smartphones eller inte). När vi får se fler bra format hos adsense och fler upptäcker den kanalen så kommer vi nog se bättre rpm även där. CPC för adsense mobile är hög redan idag (drygt 2ggr mer än vanlig webb CPC), men CTR är bara ca 10% av vanliga webben, så därför blir rpmen så låg. Men det är ju som sagt på mina sidor och har ju också att göra med ditt innehåll.

Har du egna tips eller erfarenheter kring mobilreklam och mobil annonsering så skriv gärna ett inlägg och länka hit eller skriv en kommentar. Det har pratats mycket om att mobil marknadsföring ska ta fart ordentligt och jag tror faktiskt att det blir 2011 som det gör det. Samt att det då gäller alla kanalerna som mobila hemsidor, sms, mms och självklart appar.

Posted in Tjäna pengar, Utveckling.