Skip to content


AdSense Custom Search Ads

AdSense Custom Search Ads är Googles nya Adsense produkt för att hjälpa dig att öka dina intäkter och tjäna mer pengar.  AdSense Custom Search Ads hette för några veckor sedan Adsense for Search ads only, men man har nu alltså bytt namn (och gamla länkar pekar nu till de nya sidorna) ifall du stöter på det gamla namnet så vet du att det är samma sak. Personligen tycker jag att det är bra då det nya namnet är bättre beskrivande för produkten.

Vad är då AdSense Custom Search Ads? Google skriver själva

The ads you’ve been searching for. AdSense ads designed for search results pages

Det handlar helt enkelt om ett nytt format som bara kan användas till söksidor, som ger mer relevanta annonser och därigenom gör att du tjänar mer pengar. Till skillnad från Adsense for content som analyserar hela din sida och visar relevanta annonser så skickar du med textsträngen som användaren har sökt på till Google som då sedan levererar de mest relevanta annonserna för just den textsträngen. Du har också en mycket större valfrihet att designa annonserna vad gäller bredd, antal annonser, storlek på texten, fonter mm.

Så hur kommer du igång och tjänar mer pengar? Ja, först behöver du ha en typisk söksida med sökresultat, eftersom det bara är då du får använda denna nya funktion. T.ex. en e-handelssida, lokala sökningar, jobbsida, bostäder eller resor (som Google själva ger som exempel). Sedan begär du tillstånd från Google att använda denna tjänst. När du fått det, så kan du använda deras kodgenerator för att skapa javascripten som sedan används för att visa annonserna och kolla in implementationsguiden. Ta gärna och läs deras villkor för tjänsten också eftersom det finns många saker man inte får göra med tjänsten.

Generellt kan nämnas att du max får ha 3st annonsenheter av denna söktyp, samt en länkannons och en adsense for content annons som antingen bara är bild eller targeted. Min erfarenhet är att man kan strunta i bildannonsen, eftersom AdSense Custom Search Ads – annonserna är så relevanta att ingen kommer att bry sig om en bildannons. Dock om du har flera som köper targeted annonser så kan det vara en idé att ha en sådan iaf. En länk annons kan vara ok, om den placeras på ett bra ställe och kompletterar de andra sökannonserna. I en sökannons ovanför eller under ett sökresultat så får det vara max 5st annonser. Medan i sidebaren så får det vara max 8st annonser. Det totala antalet annonser får heller inte vara fler än det ungefärliga antalet sök resultat. T.ex. om du brukar leverera max 15st resultat, så ska dina annonsenheter tillsammans inte ha fler än 15st annonser.

Så vad ger detta för resultat? Jag testade att skapa tre annonsenheter för AdSense Custom Search Ads, som såg precis ut som de tre vanliga annonsenheterna jag brukar använda med Adsense for content. Jag testade detta med ett A/B test (dvs hälften av annonsvisningarna gick till ena alternativet och resten till den andra) på mina siter Jobblediga.se och Gnosan.se och fick följande resultat:

Jobblediga AdSense Custom Search Ads (ACSA) hade 77% bättre CTR (dvs klickfrekvens) än Adsense for content (AFC)

Jobblediga ACSA hade 15% bättre RPM (dvs intäkt per 1000 visningar) än AFC.

Gnosan ACSA hade 85% bättre CTR än AFC.

Gnosan ACSA hade 39% bättre RPM än AFC.

Alltså du kommer att tjäna mer pengar, men även om AdSense Custom Search Ads har extremt mycket bättre CTR så ligger deras CPC (kostnad per klick) på en lägre nivå vilket då gör att den totala siffran blir inte lika hög som om CPC hade varit samma i båda fallen. Dock så är detta bara början, eftersom du med AdSense Custom Search Ads har mycket fler möjligheter att testa och optimera dina annonser så att du kan öka din RPM upp mot 50-100% (är min uppfattning). Jag gillar också att jag erbjuder mer relevanta annonser till mina besökare, vilket i sig gör min site lite bättre.

Jag kommer att följa upp och berätta mer om mina erfarenheter när jag hunnit testa lite mer. Om du också hunnit testa på AdSense Custom Search Ads, så skriv gärna i kommentarerna eller länka till detta inlägg och dela med dig också.

Posted in Tjäna pengar, Utveckling.


4 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Michael Brandell says

  It’s great to hear you like the new product, and even spotted it over the weekend. We just put the blog post up today: http://adsense.blogspot.com/2011/03/ads-youve-been-searching-for.html

  Hope you continue to enjoy,
  -Mike Brandell

 2. Rasmus says

  Är detta en förbättring av Google Search eller ?

  • Micke says

   Eg är det inte en förbättring av Google Search, utan en förbättring till Google adsense for content. Eftersom du ersätter dina adsense for content annonser på en söksida med resultat med dessa nya sökannonser som du får från custom search ads. Men eftersom det är en sökprodukt så kategoriseras den under adsense for search, även om den inte ger några google sökresultat.

Continuing the Discussion

 1. Tjäna pengar genom att optimera dina annonser | Sverige lokalt bloggen linked to this post on 28 mars, 2011

  [...] kan ökas genom att ha bättre placering av annonserna och bra annonsformat. T.ex. att använda nya AdSense Custom Search Ads eller de stora annonsboxarna 336*280 eller 300*250 (som brukas rekommenderas på [...]