Skip to content


Rösta på mitt bidrag till 24hbc

Snart är det som sagt dags för 24hbc. Men för att få vara med så måste tillräckligt många gilla och rösta på ens idé.

Jag och brorsan tävlar med att göra SSWCKOLL till en egen tjänst, så om du gillade den ska du rösta på nedan länk:
http://24hbc.uservoice.com/forums/134727-24hbc-id-erna/suggestions/2289495-sswckoll-reborn

Posted in Nyheter.


24hbc är tillbaka så det är bara att ladda!

24hbc är tillbaka så det är bara att börja ladda!

Det är lite annat fokus nu, då det är .SE som arrangerar, och tanken är att fokusera mer på entreprenörskap och hjälpa de idéer som lanseras att kunna utvecklas till riktiga företag.

Bl.a. kan nämnas att de bästa tjänsterna får presentera sig på Internetdagarna.

Jag har anmält ett förslag med brorsan, så vi håller tummarna för att vi kommer med.

Sista anmälningsdatum var idag kl 12, så jag hoppas alla som var intresserade har hunnit anmäla sig.

Läs mer om eventet på 24hbc är tillbaka.

Gillar de vårt förslag så syns vi på Yasuragi den 30 okt.

Posted in Nyheter.


SSWCKOLL – statistik och operativsystem

Jag älskar statistik, t.ex. kollar jag min Google analytics varje dag (minst) för att se vad som hänt. Därför tänkte jag nu berätta lite statistik från SSWCKOLL. Vet inte om någon annan än jag är intresserad av det, men det visar iaf på att man snabbt kan få bra användning av en tjänst med rätt kanaler.

Som man kunde gissa så så var det flest som spelade på vägen till SSWC, dels för att det stod på SSWC sidan, samt att jag lobbade hårt på bussen för att folk skulle testa. Twitter och Facebook var också ganska bra trafikkällor. Trafik i besök (de största):
SSWC-bloggen: 167
Direkt trafik: 146
Sverigelokalt (förra bloggposten, som fick trafik från facebook och SSWC-sidan): 51
Twitter: 35
Facebook: 13

För trafikgrafen se nedan:

Först ser man boomen på bussen, sedan sjönk den andra dagen för att sedan öka lite på lördagen och söndagen. Intressant är att den ökade tom ännu mer på måndagen, för att sedan dyka på tisdagen igen. Tror man kan förklara det med att SSWC-abstinensen var som kraftigast på måndagen, men att den började försvinna sedan.

Totalt 13st twittrade sina resultat, som jag tycker att det är lite lågt, men jag hörde också att många tyckte att de fick för dåligt resultat. Så hade det varit enklare så kanske fler hade twittrat. Nu minskade också resultatet varje gång man svarade fel (på samma person), och man kanske bara skulle räkna första gången, eller iaf ge mindre fel andra gången. Jag funderar även på att urvalet som genereras tar hänsyn till vilka personer som flest lyckas gissa rätt på, så att alla iaf har rätt på en del.

Eftersom det ju nu bara var ett enkelt javascriptspel, så har jag inte sparat några resultat om hur folk spelade, det får komma i nästa version. Men jag kan iaf från Analytics se att totalt 488 st spel startades, så de flesta på campet har nog testat att spela.

Om man tittar på fördelningen över hur folk spelade så valde de flesta bara det enkla spelet med 20 personer och gissa på namn (vilket var default också). Så det var intressant att se att ändå så många testade att spela med twitternamn. Se fördelning nedan:
Av 488 spel var:
241 namn på 20pers (49%)
148 twitternamn på 20 pers (30%)
32 företagsnamn på 20 pers (7%)
Sedan var det såklart några få som testade fler personer än 20. Några tappra testade tom att spela med alla personer. Dock vet jag ju inte om de slutförde, då de inte twittrat sina resultat.

När det gäller operativsystem så surfade SSWC deltagarna på SSWCKOLL så här:
Mac: 36%
Windows: 26%
iPhone: 20%
iPad: 11%
Android: 4%
Linux: 2%
iPod: 1%

Så även om jag byggde tjänsten för mobilen, så hade många en bärbar dator och surfade med på bussen, vilket kan vara bra att tänka på. Tror tex att jag inte ens kollade om det fungerade i IE, då det viktigaste var att det fungerade i iPhone.

Feedback, kommentarer? Var det kul att få statistik, för då kan jag berätta mer även för andra tjänster?

Posted in Utveckling.


SSWCKOLL – Har du koll på de som ska på SSWC?

Jag blev så inspirerad av alla roliga tjänster och appar inför Sweden Social Web Camp att jag tänkte att det vore kul att hacka något själv. Eftersom de flesta kommer att ha smart phones, så blev det en mobil web app. För att minska sidladdning (pga begränsat nät), så valde jag att skriva den mesta logiken i enkel javascript. Som dock inte visade sig vara så enkel alltid. Men den var ju en rolig utmaning iaf.

Resultatet blev SSWCKOLL, ett litet spel som testar hur bra man är på att koppla samman twitterprofilbilder med ett namn, ett företag eller ett twitternamn (dvs 3 olika game modes).

Då jag inte hunnit lägga så mycket tid på tjänsten, samt ändrat den många gånger, så har jag struntat i designen och javascriptkoden är inte den snyggaste. Så ni får ha överseende.

Så gå och testa på:
http://mobilize.se/sswc

För den som vill testa själv att bygga något roligt med datan, så kan ni ladda ned databasen här. Självklart om ni använder den till något så får ni gärna länka tillbaka hit. Vill ni bygga något med mig, så är det bara att haffa mig på SSWC. Just nu är tjänsten byggd i php och javascript.

Kommer nog uppdatera denna post med mer kommentarer, men just nu är det dags att sova lite inför morgondagen och SSWC.

Kom gärna med feedback och önskemål i kommentarerna till detta inlägg så lägger jag till det i nästa uppdatering.

Avslutningsvis, för att få lite starthjälp till bildmatchningen så kommer här min bild:


Namn: Mikael Lindström
Twitter: http://twitter.com/mikaellindstrom

Vi ses på SSWC!

Posted in Utveckling.


Min entreprenörsblogg då?

Idag publicerar Internetworld en bra lista över entreprenörsbloggar:

10 bloggar av entreprenörer för entreprenörer

Tre av dem läser jag redan idag (Ted, Jonas och Disruptive), men man kan säkert hitta några guldkorn bland de övriga också.

Dock saknade jag att denna blogg inte fanns med där som tar upp mer om hur man tjänar pengar med google och liknande tips, men sen är den ganska nystartad också.

Tips på andra entreprenörsbloggar är:

Andreas Bard – min resa till frihet

Dan Nilsson (ehandelskungen) (edit Jonas berättade att Dan tyvärr inte bloggar längre, men läs gärna hans gamla inlägg)

Posted in Övrigt.


Glöm inte avdragen för enskild firma

Det finns ett väldigt enkelt avdrag som ger upp till 10.000kr tillbaka i skatt, om du hittar det vill säga.

På pappersblanketten kan du enkelt hitta det i ruta 142, bara klicka i så är det klart.

Dock om du deklarerar elektroniskt så är det svårare att hitta. Då får du gå till Ändra grunduppgifter och sedan där välja ruta 142 (tror den heter Nedsättning av egenavgifter).

Eftersom man aktivt måste leta rätt på den och begära avdrag, så finns det nog många som tyvärr kommer att missa detta avdrag.

Läs fler bra tips på på driva-eget.se om nedsättning av egenavgifter.

Posted in Nyheter.


Omvärldsbevakning av Google

Det är alltid kul när någon uppmärksammar ett blogginlägg och ännu roligare när det är den man skriver om.

Idag så fick jag en kommentar från Michael Brandell, Product Specialist Google, som jobbar med just AdSense Custom Search Ads som jag testat och skrivit om. Han tyckte det var kul att jag gillade produkten och tipsade om deras inlägg idag där de skriver sin introduktion om tjänsten med titeln ”The ads you’ve been searching for: Introducing AdSense Custom Search Ads”

Det bästa var också att jag nu har hans email om jag behöver fråga något om tjänsten i framtiden ;-)

Posted in Övrigt.


111% ökning av inkomst (RPM) på site med AdSense Custom Search Ads

Nu har jag testat AdSense Custom Search Ads ordentligt och är väldigt nöjd med resultaten.

Störst effekt har jag fått med Jobblediga.se som nu gått upp 111% i RPM (intäkt per tusen sidvidningar) om man jämför med innan jag började optimera och använda AdSense Custom Search Ads. Nu hade jag troligen kunna öka en del genom att bara byta ut de vanliga annonsformaten, men inte så här mycket. På Gnosan.se så har jag ökat 97%.

Jag har testat mig fram till vad jag tycker är det optimala antalet annonser, som såklart beror på siten och hur många/hur man vill ha annonserna. Jag hade en annonsruta över sökresultatet, en under och en som sidebar. De under och över var 728px breda och sidebaren var 160 bred. Jag testade då med 1-5 annonser i varje annonsruta och jämförde med motsvarande resultat för Adsense for content 728*90 och 160*600 annonsrutor. Resultatet blev då att om man bara hade 1-2 annonser i varje ruta så blev RPM lägre jämför med Adsense for content, men för 3, 4 och 5 annonser så blev den högre. Högst hade 5 annonser. Eftersom RPM:en bestäms av CTR och CPC och fler annonser ger mer CTR, men kan ge lägre CPC så testade jag även att variera med olika antal annonser i annonsrutorna. Eftersom annonsrutan ovanför resultatet är den som genererar mest pengar, så lät jag den vara 5 annonser, medan jag varierade den under och sidebaren mellan 0 och 5 annonser. Jag fick då resultatet att 3-5 annonser gav mest men att det inte var så stor skillnad dem emellan (5 annonser gav lite bättre CTR men lägre CPC så det jämnade ut sig). Jag tyckte då 3 var bäst i de andra annonsrutorna för att det inte ska bli för mycket annonser.

Så min slutsats (för mina siter) är att det optimala är en annonsruta överst med 5 annonser och sedan 3 annonser i den under och som sidebar. Dock får man komma ihåg att till skillnad från Adsense for content, så visas det bara annonser om det finns relevanta annonser, dvs den fyller inte ut med något. Dvs finns det bara 2st relevanta annonser så visas de bara i den översta annonsrutan, medan de andra är tomma. Detta kan också få till följd att det inte visas några annonser alls på din sida, för att det inte finns någon relevant annons. Men på det stora hela så visas det nästan alltid annonser, så du tjänar alltid på att använda AdSense Custom Search Ads bara du optimerar annonserna (visar tillräckligt med annonser).

Andra saker jag lärt mig är att när man mäter Adsense kanaler för AdSense Custom Search Ads, så måste de skapas under Söknätverket > Anpassade kanaler, eftersom detta är en söktjänst och inte vanliga Adsense for content. Samt att om man vill mäta flera kanaler i samma annonsruta (t.ex. en Toppannons och en Total för den översta annonsen) så gör man det med ett +-tecken mellan kanalerna:
‘channel’ : ’123456789+987654321′

Även om AdSense Custom Search Ads är bra på många sätt, så finns det en sak som jag stör mig på och som är en nackdel. Det är att du inte kan koppla det som du tjänat i Adsense for Search kanalen tillsammans med Analytics, så att du kan se vad en specifik sida har genererat. Vilket du enkelt kan med Adsense for content. Det kanske finns något dolt sätt att lösa detta, men jag har inte hittat det. Adsense kontot är ju redan kopplat till Analytics.

Detta inlägg avslutar min lilla artikelserie om olika tips för att tjäna mer pengar med främst Adsense, men det kommer mera när jag har nya erfarenheter att dela med mig. Har du också erfarenheter kring Adsense så skriv gärna i kommentarerna eller länka till detta inlägg och dela med dig också.

Posted in Tjäna pengar, Utveckling.


Tjäna pengar genom att optimera dina annonser

Du kan dubblera din inkomst och tjäna ännu mera pengar bara du lägger en del av din utvecklingstid på att optimera dina annonser. Själv måste jag väl erkänna att mina första tre år som jag utvecklat siter, så har jag inte lagt så mycket tid alls på att optimera annonserna. Man tänker alltid att det är bäst att lägga tiden på att skapa nya siter istället. Men vad jag lärt mig nu är att det inte krävs så mycket för att lyckas förbättra RPM:en (intäkt per 1000 visningar) ordentligt och jag tror att du för vissa enskilda siter nog tom kan dubblera din inkomst. Jag är nästan där iaf.

Det var bland annat iom Googles partnerdag för några veckor sedan som jag blev triggad att börja testa. Dvs att skapa olika kanaler i Adsense och sedan slumpa i mina php-skript vilken typ av annonser som skulle visas. Så kallade A/B tester, även om jag ofta testar flera varianter samtidigt. Dock gäller det då att man har tillräckligt med trafik. Rekommendationen är att iaf ha minst 1000 sidvisningar per annonsversion som testas, men jag skulle nog ha några tusen som underlag och flera dagar, eftersom annars kan enskilda dyra klick påverka resultaten för mycket. Har du inte tillräckligt med trafik, så får du låta testet köra längre helt enkelt.

Jag läste även på lite på nätet vad andra hade för tips och använde som underlag för mina tester. T.ex. så läste jag om någon som flyttat ned annonsen under huvudrubriken på sidan, annars är det ju vanligt att man har annonserna ovanför för att mer separera annonser från innehåll. Så jag testade det och ökade CTR med 15%, eftersom annonserna nu hamnade mer i blickfånget hos användarna än tidigare. Vilket var väldigt roligt. När lyckades du t.ex. öka din månadslön med 15% bara genom några minuters jobb?

När man försöker förbättra en sidas RPM så är det två faktorer man har att jobba med: CTR (klickfrekvens) och CPC (kostnad per klick). CTR kan ökas genom att ha bättre placering av annonserna och bra annonsformat. T.ex. att använda nya AdSense Custom Search Ads eller de stora annonsboxarna 336*280 eller 300*250 (som brukas rekommenderas på nätet).

En sak som påverkar CPC är antalet annonser, eftersom om det finns många annonser så kan användarna klicka på de billigare istället för de dyra och då dra ned CPC. Så det är inte alltid bäst att ha maximalt med annonser. Du får testa dig fram vad som är optimalt för din sida. För att testa att öka CPC så testade jag med en mindre annons (468 i bredd istället för 728). Men det var knappt någon skillnad i cpc, dock fick jag lägre CTR på de annonserna så det alternativet var sämre. Sedan testade jag att ha toppannonsen som text/image, men ha de andra annonserna som bara bild (för att då öka priset på textannonserna). Jag fick då lite CTR på toppannonsen, men samtidigt mycket sämre CTR på bildannonserna, så totalt var det också sämre. Generellt tycker jag att bildannonser inte fungerar bra på generella siter, användarna har naturliga bildfilter nuförtiden så att de inte ser dem. Därför är det bäst att låta annonserna vara text/image, så väljer Google det som fungerar bäst på dem sidan (då enstaka fall kan bild vara bra och det kan hjälpa till att öka CPC, genom ökad konkurrens).

Testade också att bara ha en annons (istället för 3 på en sida), vilket gav den högsta CPC, men lägre CTR så totalt var det en ok lösning (när man inte vill ha för mycket annonser), men det gav inte de mesta pengarna.

Bäst hitintills är att köra två stycken kvadrater 336*280 på toppannonsplatsen (under huvudrubriken). Ev kör man även en tredje annons, t.ex. som sidebar. Håller på och testar nu om det ger någon extra effekt. Just nu så har det bara gett 2% extra, eftersom att bara ha två annonser ger högre CPC även om tre annonser har högre CTR. Om jag jämför lösningen med två kvadrater och det som jag hade tidigare, dvs en 728*90 högt upp, en i mitten och en i botten, så ger den nya lösningen 74% bättre RPM. Så det är inte en dubblering av inkomsten, men det närmar sig. Denna ökning berodde bara på bättre CTR, då CPC var i stort sett samma.

Jag kommer att följa upp och berätta mer om mina erfarenheter när jag hunnit testa ännu mer. Om du också testat en del att optimera dina AdSense annonser, så skriv gärna i kommentarerna eller länka till detta inlägg och dela med dig också.

Posted in Tjäna pengar, Utveckling.


Öka dina intäkter med en anpassad sökmotor

Du kan enkelt öka dina intäkter med en anpassad sökmotor. Om du ändå har lite oanvänt utrymme på din site, så ta några minuter och skapa en. Du gör det enklast via ditt Adsense konto.

Gå till Mina annonser och välj sedan Söknätverket > Anpassade sökmotorer. Sedan klickar du på Skapa ny anpassad sökmotor och väljer ”Endast webbplatser som jag väljer” och fyller där i din egen webbplats. Eftersom du vill att de ska både kunna söka på din egen webb och söka vidare på nätet om de inte hittade vad de sökte. Du kan även skapa en specifik kanal kopplat till den anpassade sökmotorn så att du enkelt kan se vad den genererar.

Välj sedan att spara (gör extra inställningar om du vill) och visa koden. För att sedan både visa sökning för din egen site och hela webben så får du läggen till raden:

<input id=www type=radio name=cx value=”!partner-pub-9553418494683158:4796573353″><label for=www> Hela webben </label> (men byt ut mot din anpassade sökmotor.)

Hela skriptet blir då något i stil med:

<form action=”http://www.google.se/cse” id=”cse-search-box” target=”_blank”>
<div>
<input type=”hidden” name=”cx” value=”partner-pub-9553418494683158:4796573353″ />
<input type=”hidden” name=”ie” value=”UTF-8″ />
<input type=”text” name=”q” size=”55″ />
<input type=”submit” name=”sa” value=”S&#246;k” /><br/>
<font style=”color:white”>
<input id=custom type=radio name=cx value=”partner-pub-9553418494683158:4796573353″ checked>
<label for=custom> Sverigelokalt.se </label>
<input id=www type=radio name=cx value=”!partner-pub-9553418494683158:4796573353″><label for=www> Hela webben </label>
</font>
</div>
</form>
<script type=”text/javascript” src=”http://www.google.se/coop/cse/brand?form=cse-search-box&amp;lang=sv”></script>



Se t.ex. överst på Sverigelokalt.se där en anpassad sökmotor finns. Vad det kan ge i pengar, beror såklart på din hemsida, men för t.ex. Sverigelokalt så ger den anpassade sökmotorn 2,5% av intäkterna. Även om det är en liten andel så är det väldigt lite jobb för att tjäna lite mer och dina besökare slipper gå tillbaka till Google för att söka vidare utan kan då göra det direkt från din hemsida. Om du också hunnit testa på en anpassad sökmotor, så skriv gärna i kommentarerna eller länka till detta inlägg och dela med dig också, t.ex. om du kan optimera konverteringen mer och skillnad mellan att öppna sökning på ny sida eller köra via iframe.

Posted in Tjäna pengar, Utveckling.